Ηρωίνη και Προκατάληψη - Cannavoice.gr

Μείωση της Βλάβης

Published on Ιανουάριος 3rd, 2018 | by Δάφνη Χρονοπούλου

0

Ηρωίνη και Προκατάληψη

Καλοί Άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά

Άκουσα για κάποιο επιχειρηματία ότι είναι έμπορος ναρκωτικών, έχει κάνει και φυλακή. Τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, έχουμε περάσει καλά, έχουμε κοινές παρέες, αλλά  σε καμιά περίπτωση δε θα έλεγα ότι τον εκτιμώ ιδιαίτερα ή ότι είμαστε φίλοι.

Είχε συλληφθεί για χρήση ναρκωτικού στη δεκαετία του ’80, έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε. Κι η ρετσινιά παραμένει παρότι εμείς που ξέρουμε είμαστε βέβαιοι ότι ποτέ δεν εμπορεύθηκε κάτι παράνομο― ποτά πουλάει τα οποία, παρότι βλαβερά, είναι απολύτως νόμιμα.

Δεν είναι σπάνιες τέτοιες φήμες και εκ πείρας ξέρω ότι άμα τρυπώσουν σε ένα μυαλό είναι πολύ δύσκολο να τις ξεσκαλώσεις όσες αποδείξεις κι αν φέρεις.

Και σκεπτόμουν τι παράξενο. Κυκλοφορούν άνθρωποι που καταχράστηκαν εκατομμύρια, που έχουν  κατακλέψει τους  συνεργάτες, τους υπαλλήλους τους και το κράτος, μα αν καθίσουν πλάι μας κανείς μας δεν ανησυχεί μην του κλέψουν το πορτοφόλι. Όχι μόνο αυτό αλλά σε κάποιους (― συγκεκριμένα, για να φέρω ένα παράδειγμα) δίνεται και άτυπη  άφεση αμαρτιών μέσω δουλειάς στην τηλεόραση, τους δίνεται δηλαδή βήμα και πρόσβαση κάθε πρωί  σε εκατομμύρια σπίτια και μυαλά. Αντίθετα όμως, η παραμικρή υπόνοια ‘ναρκωτικών’ αποτελεί ρετσινιά ανεξίτηλη κι ας είναι η χρήση τους κάτι που δεν αφορά παρά το χρήστη.

Κι αυτή η διαφορά δεν είναι κάτι γενικό κι αόριστο και ατομικό αλλά χαρακτηρίζει την κοινωνία μας κι έχει αιτία και όνομα: Λέγεται προκατάληψη.

______
Η Εικόνα: ‘Καλοί άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά’, σύνθημα σε λονδρέζικο λεωφορείο στρατευμένο στη μεγάλη καμπάνια κατά του στίγματος’.

από http://tinyurl.com/yd72sz8r

Tags: , , , , , , ,


About the Author

Δάφνη Χρονοπούλου Συγγραφέας, αρθρογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός, blogger. Ακτιβίστρια για την Ανακύκλωση, την Αποποινικοποίηση και την εξάλειψη του στίγματος χρήσης ναρκωτικών, ενεργό μέλος του 'Δικτύου Ομοτίμων Χρηστών Ψυχ/πων Ουσιών και Υποκαταστάτων'. Αθηναία που ζει στη Μύκονο.Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑