Νεκροί στις φυλακές― ως πότε; - Cannavoice.gr

Εξάρτηση & Απεξάρτηση

Published on Φεβρουάριος 10th, 2018 | by Δάφνη Χρονοπούλου

1

Νεκροί στις φυλακές― ως πότε;

 

Στην Αλικαρνασσό, βρέθηκε  κρατούμενος απαγχονισμένος στο κελλί του. Από τύψεις, έγραψε σε σημείωμα, επειδή ενέπλεξε συγγενή που του έφερε λίγη ηρωίνη. Στη φυλακή λένε χρωστούσε πολλά για αγορά ναρκωτικών «στο κύκλωμα». Άλλη μια περίπτωση ασθενούς δηλαδή που αν είχε το φάρμακό του δε θα είχε οδηγηθεί σε χρέη, απάτες και τελικά στην αυτοκτονία. 

Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας, που από τη μια μιλούν οι φύλακες ανοιχτά «για κύκλωμα» και χρήστες από την άλλη ούτε υποκατάστατο δίνεται (στο βαθμό και την έκταση που χρειάζεται) αλλά ούτε επιτρέπουν, τουλάχιστον, να παρέχουμε στους κρατουμένους σύριγγες για Μείωση της Βλάβης ώστε, τουλάχιστον, να μη διαδίδονται και σοβαρές ασθένειες.

 

Ο άλλος, χρήστης οροθετικός στο γνωστό μας ‘Κολαστήριο’ του Κορυδαλλού πέθανε στο κελλί απομονωμένος επειδή του στέρησαν αγωγή.

Από τη δικηγόρο του:

«Κι άλλος θάνατος (που γίνεται γνωστός…) σ’ Ελληνική φυλακή. Ο θανών 32 χρονών, πελάτης μου οροθετικός, δικαιωθείς από το ΕΔΔΑ για παραβιάσεις των άρθρων 3,13 και 14 ΕΣΔΑ. Ήταν ασθενής και δεν μπορούσε να «δίνει το παρόν», οπότε ξαναφυλακίστηκε, πάλι υπό συνθήκες απάνθρωπες για τις οποίες καταδικάστηκε η χώρα. Θα απολυόταν σε μερικές μέρες. Ήταν χρήστης, αλλά δεν μπορούσε να έχει θεραπευτική μεταχείριση υπό κράτηση, οπότε έφτιαξε «πετσετιά» στο λαιμό του, «για να την ακούσει». Βγήκε αίμα από το στόμα του, λένε οι συγκρατούμενοι, και, θεωρόντας η Υπηρεσία ότι εχει φυματίωση, αντί να τον προσέξει επειγόντως, τον έβαλαν στην απομόνωση. Όπου και βρέθηκε νεκρός. Νομίζω 3 θάνατοι σε διάστημα μερικών ημερών είναι ένας καλός λόγος για το Υπουργείο να πάρει επείγοντα μέτρα. Και το Νοσοκομείο (κατ’ όνομα) Φυλακών Κορυδαλλού «Ο Άγιος Παύλος» να γίνει όντως Νοσοκομείο. Και οι τοξικοεξαρτημένοι να ‘χουν τη θεραπευτική μεταχείριση που ορίζει ο Νόμος, κι όχι να στοιβάζονται σε «κανονικές» φυλακές.
Σε άλλη χώρα θα ‘χε παραιτηθεί ο Υπουργός.»

Ποιοι θα τιμωρηθούν γι αυτές τις δολοφονίες;

Ποιο θα ‘καθαρίσουν’ με μια ΕΔΕ που, γνωρίζουμε ότι είναι δίκη όσο το να δικάζει το φονιά η μαμά του;

Πότε θα πάψουμε να δίνουμε στους δεσμοφύλακες δικαίωμα ζωής και θανάτου των εγκλωβισμένων κρατούμενων;

 

Οι αυθαιρεσίες να τιμωρούνται.

Στην Ελλάδα καταργήσαμε τη θανατική ποινή.

Ούτως ή άλλως η φυλακή δε σωφρονίζει. 

Τουλάχιστον όμως ας μη σκοτώνει.

____________________________

Εικόνες: Αυτοσχέδια ‘σέα’ της φυλακής.

Περισσότερα:

Νεκρός από δόντι και απαγχονισμός κρατουμένου-κι εμείς;

Tags: , , , , , , , , , , , ,


About the Author

Δάφνη Χρονοπούλου Συγγραφέας, αρθρογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός, blogger. Ακτιβίστρια για την Ανακύκλωση, την Αποποινικοποίηση και την εξάλειψη του στίγματος χρήσης ναρκωτικών, ενεργό μέλος του 'Δικτύου Ομοτίμων Χρηστών Ψυχ/πων Ουσιών και Υποκαταστάτων'. Αθηναία που ζει στη Μύκονο.One Response to Νεκροί στις φυλακές― ως πότε;

  1. Xristo says:

    Θα πρόσθετα στο άρθρο την ανικανότητα του Υπουργείου να συμπεριλάβει στις θεραπείες για την ηπατίτιδα αυτον τον πληθυσμό που ειναι ο κατεξοχήν μεταδοτικός …
    την ανύπαρκτη ενημέρωση για ασφαλείς τρόπους χρήσης ,ναλοξονης που δεν εχει καν στο φαρμακείο της φυλακής , γυρνάνε απο άδειες φορτομενοι με μερικα γραμμάρια και την αλλη μερα ειναι νεκροί !
    Το σκανάρισμα όλων των κινητών απο την Δίωξη για να βγάλουνε δουλειές … δηλ στην ουσία τους αφηνουν να πίνουν και να παραγγέλνουν και να κανονίζουν πως και τι ,αλλα και να αρρωστενουν και να πεθαίνουν ….. ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
    Πολυ βρώμικοι ολοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top ↑