Λίγα λόγια σχετικά μ’ εμάς

 

Λίγα λόγια σχετικά μ’ εμάς για να αρχίσουμε. Ξεκινώντας αυτό το σάιτ, θέλω να περιγράψω το ποιος είμαι και από «που» έρχομαι. Έτσι πιστεύω ότι θα γίνομαι καλύτερα κατανοητός στις θέσεις μου και φυσικά θα γνωρίζετε, ποιος σας μιλάει μέσα απ αυτή την σελίδα και με ποια ιδιότητα. Είμαι χρήστης κάνναβης, ναρκωτικών και ψυχοτρόπων επί 25 συναπτά έτη. Έχω φυλακιστεί για κάνναβη. Η ποινή με κράτησε 3μιση χρόνια εντός των «τειχών». Κάποιος που θα προσεγγίσει επιφανειάκα το θέμα, θα πει ότι σκόρπισα την ζωή μου και την κατέστρεψα με τον ποινικό στιγματισμό μου.

Εγώ θα πω ότι το ένστικτο της έρευνας, με το οποίο με γέμιζε το πεδίο των ουσιών γενικότερα, είναι αυτό που θα κρίνει αυτό το εύκολο συμπέρασμα. Μετά λοιπόν από 25 «χαμένα χρόνια» με καπνοσύριγγες, τρίφυλλα, μπουκάλια ναργιλέδες, αλουμινόχαρτα, καλάμια και λοιπά σύνεργα, βρίσκομαι εδώ να υποστηρίξω το αντίθετο. Δεν θα αφαιρέσω από τη μέση όλα αυτά που κατάλαβα στην πορεία μου στον υπόκοσμο, τα σωφρονιστικά καταστήματα, κυκλώματα, πιάτσες αλλά και τις δομές απεξάρτησης. Ασχολήθηκα αρχικά μέσω διαδικτύου, πολύ δειλά, με το θέμα της αποποινικοποίησης. Όντας τρομαγμένος από τη φυλακή και αναλογιζόμενος πάντα αυτό που κάποιοι αποκαλούν “προσωπικό συμφέρον”.

Μετά κατάλαβα ότι το συμφέρον μας είναι σχετικό με πολλά πράγματα. Έτσι  αποφάσισα να δώσω κάποια από την γνώση μου, για όλα αυτά που έμαθα και έχω ζήσει. Μ’ αυτό τον τρόπο θα δείξω πως ένας άνθρωπος μέσα από την δίωξη και την περιθωριοποιήση, μπορεί να πολεμήσει, μέσα από τους «δαίμονες» που κατοικούν στα μάτια των ανθρώπων. Κόβοντας γλώσσες από αδιάκριτους με το βαμβάκι, κουβαλώντας στίγματα και ευθύνες, δυσανάλογα για έναν άνθρωπο. Περπατώντας με σκυφτό το κεφάλι όχι από δουλοπρέπεια αλλά από πείσμα και επιμονή.

 

Τι επιθυμούμε/ελπίζουμε/πράττουμε

Μην φανταστείτε ότι αυτό θα εξελιχτεί σ ένα νέο τσελεμεντέ του αναρχικού. Αυτός ο ιστοχώρος θα κρατήσει τις αποστάσεις του από δαιμονοποιήσεις αλλά και ωραιοποιήσεις ταυτόχρονα

Μην φανταστείτε ότι αυτό θα εξελιχτεί σ ένα νέο τσελεμεντέ του αναρχικού. Αυτός ο ιστοχώρος θα κρατήσει τις αποστάσεις του από δαιμονοποιήσεις αλλά και ωραιοποιήσεις ταυτόχρονα. Παράγωντας σκέψη κι όχι αναμασώντας αμφιβόλου ποιότητας πληροφορία και «πιπίλες«. Πιο συχνά θα συναντήσετε προειδοποιήσεις, πως να αποφύγετε πράγματα, πάρα «απαγορευμένες συνταγές» και οδηγίες για να παρανομήσετε. Δεν υπάρχει και κάτι αντάξιο για να ρισκάρουμε την ελευθεριά, μπροστά στο “τέρας της δίωξης”. Με τα πλοκάμια του από γύρω μας, ο αγώνας είναι άνισος. Το μόνο που επιθυμούμε είναι, να πάει το “τέρας” σε άλλο μαχαλά να πιάσει κανέναν διεφθαρμένο. Ούτε σκοπεύουμε να εκθέσουμε στον κίνδυνο και τον παραλογισμό αυτήν την προσπάθεια. Κρύβει μέσα της πολύ εργασία, σκέψη και αφοσίωση και δεν θα μασήσει από «πεπονόφλουδες» ρουφιάνους και επίδοξους διώκτες.

Δεν επιθυμούμε έναν κόσμο οπού σώνει και καλά πρέπει «να την πίνουνε» όλοι. Άλλωστε αυτό θα λιγόστευε κατά πολύ τα αποθέματα μας. Το θέμα μας είναι να έχει κάποιος την επιλογή, να μπαίνει και να βγαίνει οπού επιθυμεί, να πίνει ότι θέλει και γενικά να είναι σε θέση να διαχειρίζεται το σώμα του όπως αυτός επιθυμεί. Εφόσον πάντα, παραμένει σε πράξεις αυτοπροσβολής.

Το πρόβλημα που δημιούργησε η δίωξη των ουσιών, δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί έτσι απλά, και όσο χρόνο οι πολιτικές της δίωξης έχτισαν τους μύθους τους, ανάλογο χρόνο θα μας πάρει για να τους καταρρίψουμε.

Όχι στον φόβο και την περιθωριοποίηση

Δεν θα γράψω μανιφέστο για την απόλυτη ελευθερία αφού αυτό που υποστηρίζω είναι πως οι ουσίες δεν είναι για όλους. Ούτε είναι αθώα η επαφή μας μαζί τους πάντα. Όμως κατάλαβα ότι η απαγόρευση είναι υπεύθυνη για όλες αυτές τις πονηρές επαφές, τις οποίες κανείς  από τους χρήστες δεν χρειάζεται. Αυτό που θεωρώ σωστό είναι η λογική προσέγγιση και η ενημέρωση του κοινού για το κεφάλαιο ουσίες που δρουν στο ΚΝΣ. Και  βέβαια για όσα παρελκόμενα αφορούν αυτές  και την χρήση τους. Μέσα από αυτό θα προωθήσω την πολιτική της μείωσης της βλάβης. Χωρίς καμία δαιμονοποίηση, κόντρα σε κάθε απαγόρευση εκτός από αυτήν της ηλιθιότητας.

Μετά από πολύ κόπο ιδρώτα πολεμώντας με εχθρούς, αλλά και εχθρούς με προβιά φίλου, κατάφερα να ξεπεράσω τις δυσκολίες και να κάνω πραγματικότητα την ιδέα μου. Δεν περιμένω εύσημα να πάρω, αφού θα έπρεπε πρώτα να κοστολογήσω την ζωή μου όλη, πράγμα που θεωρώ αδιανόητο.

Ελπίζω να αποτελέσει κάτι χρήσιμο για τους ανθρώπους που πραγματικά χρειάζονται μια φωνή ή ακόμα και ένα βήμα απ’ όπου θα εκφραστούν. Έτσι ίσως να σπάσουμε τα περιθώρια της κοινωνίας και ενσωματώσουμε όλους τους ανθρώπους της σε ένα σώμα. Με απόλυτη συνέπεια στην επιστημονική αλήθεια και ακρίβεια θα προσπαθήσω να μεταφέρω μια άλλη οπτική, μακριά από φοβίες και μύθους. Το χιούμορ δεν απουσιάζει από το ρεπερτόριο μου το οποίο μερικές φορές ίσως μερικοί βρούνε ιδιαίτερα μαύρο.

Και κάτι δικό μου

Ε και κάτι ακόμα. Παραμένω φανατικός χρήστης κάνναβης και θα σταματήσω να καπνίζω όταν βρω τρόπο χρήσης για να παραμένω «ακουσμένος» εις το διηνεκές. Αυτό δεν οφείλεται σε καμία παρόρμηση ή διαστροφή. Από την πρώτη μου επαφή με την κάνναβη, ένιωσα την ευεργεσία της στο σώμα μου. Μια πτώση από τον 6ο όροφο του μπαλκονιού, σε ηλικία 1 έτους, άφησε κάποιες δυσλειτουργίες στην ΣΣ στο ύψος της Θωρακικής μοίρας (ευτυχώς*), και του αυχένα. Το ευτύχημα είναι ότι πατάω στα πόδια μου.

Από τα 7 μέχρι την ηλικία των 17 που είχα την πρώτη μου επαφή με την κάνναβη, υπέφερα από πονοκεφάλους και ιλίγγους βαριάς μορφής (λιποθυμίες από τον πονοκέφαλο, παραισθησία, εμετούς, ανορεξία). Οι γιατροί, παρά τις 2 αξονικές τομογραφίες, δεν κατάφεραν ποτέ να βγάλουν διάγνωση. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων αυτών, ήρθε την εποχή που πρωτόξεκίνησα να καπνίζω κάνναβη. Πολύ διαφορετικές εποχές στις αρχές του 90′, οπού ακόμα και η κάνναβη του δρόμου, θα θεωρούταν Medical Grade+++ σήμερα. Δεν συνδύαζα ποτέ την ανάκαμψη της υγείας μου, με την κάνναβη. Ξεκίνησε σε επίπεδο πειραματισμού, χωρίς πρόθεση. Οπότε δεν έτυχε μόνο, αλλά πέτυχε κιόλας. Αν δεν είχα έρθει σε επαφή με την κάνναβη, ίσως να μετρούσα σήμερα λειτουργικές βλάβες, από τις φαρμακευτικές αγωγές. Τα ελαφρύτερα φάρμακα από αυτά που έχω δοκιμάσει,  υποβαθμίζανε κατά πολύ την ποιότητα ζωής μου.

Και έτσι απλά κι ενστικτωδώς με τραβούσε αυτή η ανακούφιση που έδινε στα κόκκαλα μου η κάνναβη. Η σύνδεση πρώτη φορά, έγινε στο στρατό όπου θεωρήθηκα Ι4, χωρίς να έχω προηγούμενη εικόνα της κατάστασης που βρισκότανε η ΣΣ και ο αυχένας μου. Εκεί είδα πρώτη φορά το σχήμα της σπονδυλικής μου στήλης. Οι γιατροί πρότειναν ηλεκτροθεραπείες και παυσίπονα. Εγώ διάβαζα για την κάνναβη και έφτασα μέχρι τα οπιοειδή για να ανακουφίσω τους πόνους. Ένα ακόμα ευχαριστώ που έχω γι’ αυτό το φυτό, που με βοήθησε να μην βυθιστώ στον εθισμό και την αυτοκαταστροφή από αυτά. Βέβαια έχω αποκτήσει μια καραμπινάτη ΓΟΠΔ  (οπιοφαγία), αλλά αυτό είναι κάτι διαχειρίσιμο πλέον και οι εξάρσεις είναι σπανιότερες.

Η χρήση που έκανα πάντα ήτανε φαρμακευτική κι ας μην το γνώριζα μέχρι τα 23 μου. 9 χρόνια μετά, το αίτημα για αναγνώριση φαρμακευτικής χρήσης γελοιοποιήθηκε από την έδρα, παρουσία του γιατρού Κλ. Γρίβα. Αυτός ήρθε ως προσωπικός γιατρός στο δικαστήριο να με υποστηρίξει και αντιμετώπισε τον σαρκασμό της δικαστικής αρχής. Η διαφορά που έκανα, είναι πως μετά την φυλακή δέχτηκα τα πάντα που αφορούσανε προσωπικά λάθη και ευθύνες, και το μόνο που δεν δέχτηκα ήτανε το στίγμα. Έτσι έφτασα εδώ που είμαι σήμερα.

 

Απόκομμα εφημερίδας Θεσσαλονίκη 05/05/1975

 

Επίλογος

Τώρα που το κοιτάζω από μια διαφορετική πλευρά, κατανοώ ότι οποιαδήποτε παραβατική πράξη έκανα, ήτανε προϊόν της απαγορευτικής πολιτικής. ΑΝ η κάνναβη ήτανε νόμιμη δεν θα την έψαχνα σαν μη υποψιασμένος 17χρονος, στην μαύρη αγορά. ΑΝ ήτανε νόμιμη να την συνταγογραφήσω, δεν θα χρειαζότανε να «διευκολύνω» τον συγκατηγορούμενο μου και να καταλήξουμε κι οι δύο πίσω από τα σίδερα.

Δεν χρειάζεται να υπάρχει απαγόρευση σε τίποτα, παρά μόνο μέριμνα και μέτρο για όλα τα πράγματα — και καθένας πρέπει να ορίζει το μέτρο του για τον εαυτό του.

Εφόσον πάντα, δεν βλάπτει τον συνάνθρωπο του. Αυτό είναι δικαιοσύνη.

 

 

*λέω ευτυχώς που έσπασα την ΣΣ στην θωρακική μοίρα, γιατί είναι το πίο σταθερό κομμάτι της ΣΣ και έτσι δεν έχω σπουδαία κινητικά προβλήματα σήμερα.

– Coriolis Force –

 


Comments are closed.

Back to Top ↑